Fotopapper

Sedan en tid tillbaka är det möjligt att göra högkvalitativa utskrifter med hjälp av sina egna skrivare. För att resultatet ska bli så bra som möjligt, är det alltid en fördel om du satsar ett fotopapper av hög kvalitet. På marknaden finns det dock en uppsjö av olika varianter och det är inte alltid så lätt att veta vilket fotopapper som man ska välja.

Billiga Bläckpatroner hos INK112
Upp till 75% lägre pris på Toners hos Inkclub

Var trogen ditt märke
För optimal utskriftskvalitet bör du satsa på att använda samma märke på skrivare och toner, som på pappret. Om du vill att dina utskrifter ska hålla över tid bör du inte kompromissa i något led. En bra framtagen kopia kan hålla längre än en livstid.

Vardagsbilder eller proffsframställning?
Vilken typ av fotopapper du ska välja beror naturligtvis på vad du tänkt använda det till. Om det endast handlar om att skriva ut bilder till ett album räcker det gott och väl med ett något billigare fotopapper. Tänker du göra en utställning av dina bilder är det emellertid ett annat prissegment som gäller.

Handla på nätet
I regel hittar du billigast fotopapper på nätet. Var dock noga med att kontrollera köpevillkor, garantier och leveranstider. Dessa parametrar kan nämligen skilja sig en aning åt. Bra information fotopapper, deras kvalitet och egenskaper hittar du ofta hos din återförsäljare.

Vidare kan du surfa in på respektive tillverkares hemsida, där du vanligtvis kan ta del av mycket matnyttig information. Några av de aktörer på nätet som säljer fotopapper är: ITEA, inkClub, Cyberphoto, Handyink och Quill.

Hur ska jag förvara mina fotopapper?
Rätt förvaring och hantering ökar kvaliteten på utskrifterna och deras livslängd. Vanligtvis finns det angett inom vilka temperaturintervall som du kan förvara dina fotopapper. Generellt kan man dock säg att de tar stryk av att utsättas för alltför mycket värme.

När väl fotografierna är utskrivna så är det en fördel om du undviker att utsätta dem för direkt solljus. Då tappar de färg snabbare än om du förvarar dem i ett album, i ett torrt skåp i normal rumstemperatur. Förutom detta skapa du tänka på att förvara dina fotopapper liggande, i sin originalförpackning.

Matt och glossy
Frågan om man ska använda sig av matt papper, glossy eller semi glossy handlar naturligtvis om tycke och smak. Ett gott råd, om du är nybörjare inom området, är att köpa in lite olika typer av papper för att se vilka du tycker är bäst. Det kan också vara så att man tycker att vissa bilder passar bättre med glossy, och andra med matt papper.

Förbättra dina bilder ytterligare
Även om du har en bra skrivare, originalpatroner och högkvalitativt fotopapper är det inte säkert du kommer bli nöjd med resultatet. För dig som tar ditt fotograferande lite mer seriöst kan vara en god idé att skaffa ett bildbehandlingsprogram.