Färgpatroner

När man står i begrepp att köpa nya färgpatroner till skrivaren ska man alltid ta sig tid och jämför utbudet, utifrån vissa kriterier. Dessa är pris, köpevillkor och kvalitet. Mest grundläggande av allt är dock att du kontrollerar så att de aktuella färgpatronerna passar till din skrivare. De olika återförsäljarna brukar i regel ha en lista där man kan checka av sin skrivarmodell gentemot utbudet av färgpatroner. Du handlar oftast dina färgpatroner billigast på nätet, där utbudet också i regel är större än hos vanliga återförsäljare.

Billiga Bläckpatroner hos INK112
Upp till 75% lägre pris på Toners hos Inkclub

Original eller kompatibel
Original kallas de färgpatroner som kommer direkt från tillverkaren av skrivaren, såsom HP, Canon och Lexmark. Sedan finns det också kompatibla färgpatroner, som är något billigare. Men det behöver absolut inte betyda att de är sämre än originalen. Tvärtom, ibland kan de till och med vara bättre.

Sedan är det självklart så att när du köper en originalpatron så kan du med säkerhet veta att det rör sig om en högkvalitativ produkt. Den kompatibla patronen innebär mer av en chansning. Så något definitivt svar på om man ska välja original eller kompatibel är svårt att ge. Men om du använder dig av original, eller vice versa, så kan det vara en god idé att vid tillfälle prova, för att jämföra resultatet.

När det gäller de kompatibla färgpatronerna så ser du ofta lite annorlunda ut, jämfört med originalpatronerna. Detta har en enkel förklaring. De kompatibla färgpatronernas design är ett sätt att kringgå skrivartillverkarnas patentskydd, som är tämligen omfattande.

Akta dig för falska patroner
Vid sidan av färgpatroner av typen original och kompatibel finns också falska patroner. Dessa saluförs som originalpatroner men håller mycket sämre kvalitet. I värsta fall kan de till och med skada din skrivare. Hur vet man då att det handlar om falska patroner? Ja, är man inte insatt i frågan är det inte alldeles enkelt. En varningsklocka är dock priset, som vanligtvis ligger mycket lägre än vad en originalpatron kostar.

Förbrukningstid
När du handlar färgpatroner till din skrivare bör du vara medveten om att de har ett utgångsdatum. Vanligt är att förbrukningstiden ligger på omkring ett halvår, men det kan skilja mellan de olika märkena. Att du skulle få färgpatroner av äldre datum hemskickade är inte speciellt troligt.
För att färgpatronerna ska hålla så bra kvalitet som möjligt är det viktigt med att du inte förvarar dem för varmt. Anledningen är att bläckpatronen kan torka. Vidare är det mycket viktigt att du aldrig öppnar din förpackning på med färgpatroner, ifall du inte ämnar sätta in dem direkt i skrivaren.

Patronerna är inte allt
Om du vill kunna optimera dina utskrifter så ska du vara medveten om att färgpatronerna, oavsett hur hög kvalitet de håller, inte är allt. För att fotografierna ska vara värda att hänga på väggen, eller sätta in album, krävs att du har ett fotografi som håller måttet. Vidare är det alltid en fördel om du ha något bildbehandlingsprogram av typen Adobe Photoshop CS, eller Adobe Photoshop Elements, samt en kalibrerad skärm.